воскресенье, 28 июня 2015 г.

Незабутня подорож до Львова!

    Після того, як учасники херсонської команди "Профі" Комишанської ЗОШ №26 спрацювали фейєрверком під час святкового фіналу проекту "ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє", дізнавшись, що саме їхня команда перемогла, на них чекала поїздка в одне з найпрекрасніших міст Європи - Львів.



Швидко промайнула ніч у поїзді. За розмовами, жартами, іграми ледь до ранку не просиділи. Вже скоро й Львів, а спатоньки хочеться.
 


     Столиця Галичини зустріла нас зранку непривітною погодою, але вже до обіду виглянуло наше херсонське яскраве сонечко. Це ж ми його й привезли! От би ще й дощик з собою забрати, повертаючись додому... 
(Так і сталося!).

     Спочатку у комфортабельному автобусі з чудовим гідом, з картами міста від туристичного агентства ми відправились у подорож трьома найвідомішими середньовічними замками Львівщини.


Ось і перший - Золочівський замок. Збудований він у першій третині 17 ст., як оборонна фортеця.


    В`їздова вежа, Китайський палац, великий житловий палац творять прекрасну ренесансну гармонію. Впродовж віків замок був: фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, тюрмою, навчальним закладом.

Ми оглянули замок ззовні, гуляли його подвір’ям, милуючись красивими клумбами та композиціями.






    Нині Золочівський замок — музей-заповідник, відділення Львівської Галереї Мистецтв.


А ще тут можна загадати бажання біля величезного кількасоттонного каменю - покрутити у отворі великим пальцем. А від того, у який бік покрутить залежить зміст загаданого бажання - духовного чи матеріального. То ж кожен був під прицілом пильних поглядів товаришів.






  Підгорецький замок, який вважається одним з найтаємничіших, з його легендами та підземеллями з привидами.




     Напевно, багато хто пам’ятає пригодницький фільм “Д’Артаньян і три мушкетери”. Так от Лувром у тій стрічці, де проходили різні частини “Марлезонського балету” і, куди Д’Артаньян привіз підвіски королеви від Герцога Бекінгема, виступив Підгорецький замок.




     А ось і найвідоміший замок Львівщини - Олеський замок. Найстаріша фортеця в Україні часів Київської русі VI ст. з старовиним парком, яким прогулювалися королі.


 

     Цікаво, чи бачили королі ту білку, яку з таким азартом шукали серед густого листя дерев туристи з Херсону? Вона ж на місці не сидить, стрибає з гілки на гілку, а скоріше всього там їх ціла родина. Кожному пощастило побачити пухнастий рудий хвостик.






Пообідавши у ресторані "Гридниця", який знаходиться в Олеському замку, ми з гарним настроєм відправились далі у подорож.


Ось і Львів!

Він вразив нас своєю красою, вишуканістю, архітектурними шедеврами.









     Львівські дворики – це загадкові лабіринти, в яких хочеться блукати знову і знову, варто зробити десять кроків від центральної площі великого міста, і тебе вже оточують інші час та реальність.
Піднявшись на Ратушу, ми помилувалися краєвидами міста, помріяли, загадали бажання...


     Доречі, для того, щоб потрапити на оглядовий майданчик, вам доведеться подолати 408 сходинок, але це того варте!


     Можна тільки дивуватися нашому гіду Ігорю, який знає майже кожний дім, кожне пам`ятне місце, і доступно розповідає про нього. Завдяки йому ми за один день змогли обійти чимало пам'яток, адже Львів - це як "місто музей".

 Другого дня ми прогулювались старим містом: оглядали храми, дивувались їхньою величчю, відвідали ринок "Вернісаж", копальню кави, шоколадну майстерню, карамельну крамницю.


У місті Лева нас щедро пригощали смачними стравами та запашною кавою.




      Учасники нашої туристичної групи збільшили свій словниковий запас львівськими словами, серед яких такі: гербатка - чай; канапка - бутерброд, гальба - кружка пива, батяри — львівська субкультура (19-20 ст.)



    Швидко злетів час. Настала пора вирушати додому.

Львів запам’ятався високими пагорбами, що обступають його центр, численними храмами, вузенькими вуличками, бруківкою, яка вціліла ще з 18століття, будинками, побудованими в стилі Барокко і Готики, різноманітними пам’ятками архітектури, скульптури, "бентежним ароматом арабіки", чистою українською мовою, привітними і щирими людьми.




    Всі учасники  херсонської команди "Профі" Комишанської ЗОШ №26 та їх координатори дякують всім організаторам проекту, спонсорам за гарну подорож до Львова та незабутні враження!


З повагою та подякою, Ангеліна Вєтрова.

1 комментарий:

  1. Прям почти завидую, вы большие молодцы, заслужили!!!

    ОтветитьУдалить